Zelf uw huis bouwen of verbouwen?

Zelf uw huis bouwen of verbouwen? Na 1 juli wordt dat een stuk eenvoudiger door nieuwe regels. Ook voor de bouw van studentenwoningen en de toegankelijkheid van gebouwen voor rolstoelers wijzigen de regels. We zetten alle veranderingen voor u op een rij. 

Goed nieuws voor mensen die zelf een huis willen bouwen of verbouwen. Door een wijzigingen in het Bouwbesluit krijgen (ver)bouwers meer vrijheid bij het ontwerpen of het verbouwen van hun huis. Trappen, plafondhoogtes en de omvang van toilet en douche mogen voortaan afwijken van de huidige standaarden. Helaas vervalt per 1 juli het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten voor verbouwingen.

Nieuwe studentenwoningen

Ook investeerders krijgen meer ruimte. Het bouwen van nieuwe studentenwoningen wordt een stuk aantrekkelijker. Dit komt onder meer omdat de verplichting van een balkon en een fietsenhok vervalt. De student krijgt in de nieuwe woning wel minder leefruimte, want de minimale oppervlakte gaat van 18 naar 15 vierkante meter.

Geen gedoe

Voor rolstoelers komt een einde aan het gedoe om een publiek gebouw binnen te komen. Na 1 juli moet de hoofdingang altijd goed toegankelijk zijn voor rolstoelers. In het gebouw zelf moet de ruimte voor minimaal 80 procent toegankelijk zijn voor een rolstoeler. Voor winkels geldt een eis van 60 procent. In bijvoorbeeld een voetbalstadion, bioscoop of theater is dit technisch niet altijd mogelijk, daarvoor blijft de huidige norm van 40 procent gelden.