Wapen u tegen financiële schade door cyberrisk

Wapen u tegen financiële schade door cyberrisk

cybercrimeUw bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van computers. Maar wat als er onverhoopt iets misgaat? Welke risico’s loopt uw bedrijf? Wat kunt u er tegen doen?

Stel: door een computervirus ligt het systeem van uw bedrijf stil of door een onhandige actie van een van uw medewerkers liggen al uw klantgegevens op straat. Een derde partij stelt u daarvoor aansprakelijk. Het zijn slechts enkele voorbeelden waardoor uw bedrijf stil kan komen te liggen of waardoor u voor extra kosten komt te staan.

Veel ondernemers lopen schade op door de zogeheten cyberrisk. Dit is de financiële schade veroorzaakt door, met of via computers. De schade ontstaat steeds vaker door cybercrime, maar ook een interne storing of een persoonlijke fout is mogelijk. De totale schade in het bedrijfsleven loopt jaarlijks in de honderden miljoenen.

Extra kosten

Met welke extra kosten krijgt u bij cyberrisk te maken? U heeft bijvoorbeeld een computerstoring, maar uw klant wacht niet op zijn bestelling. Dus moet u extra kosten maken om op tijd te kunnen leveren.

Daarnaast maakt u wellicht extra kosten om computervirussen op te sporen en te laten verwijderen door experts. Of om gehackte bestanden en computersystemen te herstellen. Tot slot wilt u waarschijnlijk voorkomen dat u in de toekomst nogmaals slachtoffer wordt van cyberrisk. Ook dat kost u nog eens de nodige extra euro’s.

Datalekken

Het bedrijfsleven krijgt tegenwoordig ook steeds vaker te maken met datalekken. Hackers kraken uw computersysteem en weten bijvoorbeeld beslag te leggen op de creditcardgegevens van uw klanten. Misschien krijgt uw bedrijf wel claims van gedupeerden? Of draait u op voor eventuele proceskosten?

Wat te doen bij een datalek?

Sinds 1 januari 2016 is de wet ‘Meldpunt Datalekken’ van kracht. Is er sprake van diefstal van persoonlijke gegevens dan moet u dat direct melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bovendien moet u de betrokkenen op de hoogte brengen. Doet u dat niet dan kunt u een boete krijgen tot maximaal 820.000 euro of tien procent van uw jaaromzet.

Cyberverzekering

Verschillende maatschappijen bieden steeds vaker een cyberverzekering aan. Met deze verzekering dekt u de kosten als gevolg van cyberrisk. De hoogte van de premie is onder meer afhankelijk van de omvang van de dekking, de hoogte van de verzekerde bedragen, uw eigen risico en de getroffen preventiemaatregelen.

Meer weten

Wilt u meer weten over een cyberverzekering? Neemt u dan contact met ons op.