Opladers brandgevaarlijk!

De meeste mensen laden een smartphone of tablet op terwijl ze liggen te slapen. Handig en efficiënt uiteraard, maar ook behoorlijk gevaarlijk.  

Het verbond van Verzekeraars waarschuwt voor brand door apparaten.

 

Volgens de verzekeraars wordt de helft van het aantal woningbranden al veroorzaakt door elektrische apparaten. Met name het opladen en het aan laten staan van apparaten is een groot risico.

De verzekeraars zien twee problemen met het ’s nachts opladen van smartphone of tablet. Het is verstandig om bij voorkeur op te laden als je er zelf bij bent. Daarnaast moet ‘overladen’ worden voorkomen. Als het apparaat is opgeladen haal de stekker eruit en laat deze niet onnodig aan de lader hangen, hierdoor kan de lader en de telefoon niet oververhit raken.

Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van niet originele laders, denk aan de opladers die je voor een paar euro haalt bij prijsstunters of online bestelt uit China. Deze verhogen het risico op brand tijdens het opladen aanzienlijk. Onlangs heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de verkoop van 24 soorten opladers nog verboden. Let er goed op dat de oplader die je gebruikt is geleverd door de fabrikant van je toestel en zorg er bij voorkeur voor dat je telefoon `s nachts niet continu aan de oplader ligt.

Opladen in bed wordt niet voor niets gezien als het nieuwe roken in bed!

 

Bron: NOS en Verbond van Verzekeraars