Inbrekers buiten de deur houden doe je zo!

Bij feestdagen denk je waarschijnlijk eerder aan kerstdiners, vuurwerk en oliebollen dan aan inbrekers. Maar de inbrekers denken wel aan jou: volgens de politie zijn er op Eerste en Tweede Kerstdag twee keer zo veel inbraken als gewoonlijk, en met Oud en Nieuw zelfs drie keer zo veel.

Hoe houd je dieven buiten de deur terwijl je aan de kalkoen zit bij je familie of vuurpijlen afsteekt bij vrienden?

Het helpt om te weten hoe een inbreker te werk gaat. licht, lawaai en woningen die veel moeite en tijd kostten om binnen te komen zijn een groot risico voor een inbreker. Een inbreker wil zo snel mogelijk naar binnen, scoren en weer weg. Hij kiest altijd voor de makkelijkste weg.

Om ervoor te zorgen dat jouw huis niet de makkelijkste en meest aantrekkelijke optie is voor een inbreker, kun je twee basale stappen nemen. Ten eerste is het belangrijk dat je een inbreker met snode plannen niet laat weten dat er niemand thuis is.
Een aantal tips:

Geen foto op Facebook
Dat doe je onder meer door voorzichtig te zijn met sociale media. Als je met Kerst of Oud en Nieuw een foto op Facebook plaatst, kan een inbreker daar misbruik van maken, zeker als je een locatie toevoegt aan je foto. Als je graag iets op Facebook of Instagram wilt zetten, doe het dan als je weer thuis bent.

Auto

Als je op wintersport gaat, moet je woning er al helemaal uitzien alsof er iemand thuis is. Laat de buren de post weghalen en hun auto voor je deur parkeren. Vraag ook de buren ook of ze een oogje in het zeil willen houden. Of ze even een extra ronde om je huis lopen als ze de hond uitlaten.
En ook niet vlak voor je naar de skipiste vertrekt alvast je auto met dakkoffer op de oprit zetten. Dat is niet handig. Een inbreker op zijn verkenningsrondje ziet zo'n auto met skikoffer staan. Als de auto een paar dagen later weg is, weet hij dat hij kan toeslaan.

Keurmerk
Een tweede basale stap die je kunt nemen om inbrekers te weren, is je huis goed beveiligen zodat het een onaantrekkelijk doelwit wordt. Je bent goed op weg als je huis het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft.
Voor dat keurmerk moet de woning onder meer zijn voorzien van goed hang- en sluitwerk en verlichting bij de buitendeuren. Uit cijfers blijkt dat je ongeveer de helft minder kans hebt op een inbraak als je in een PVKW-huis woont en verlichting hebt bij de buitendeuren.

Krakend grind
Een grindpad in je tuin werkt ook goed tegen dieven, helemaal in combinatie met een buitenlamp. Huizen met een hond laten inbrekers eveneens liever links liggen. Maar een 'Pas op voor de hond'-bordje neerzetten terwijl je eigenlijk geen hond hebt, helpt niet. Daar trappen inbrekers niet in. Ps: haal ook de ladder weg die je hebt gebruikt om je huis aan de buitenkant te versieren.

Buurtpreventie
Als je de basale beveiliging van je woning op orde hebt, zijn er nog wat andere maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je je aansluiten bij de zogeheten buurtpreventie, een WhatsAppgroep waarin wijkbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte zaken. Van alle inbrekers die de politie op heterdaad betrappen, pakken we 80 procent dankzij buurtpreventie.

Camera's
Camera's waarmee je van afstand je huis in de gaten kunt houden, worden daarnaast steeds populairder. Dit kan tegenwoordig via een app die aangesloten is op de camera die binnen of buiten hangt. Ook zijn er deurbellen met een camera. Het ophangen van een dummy camera is een goedkoper alternatief. Het schrikt inbrekers af mits deze natuurlijk niet van echt te onderscheiden zijn. Bij echte beveiligingscamera’s is het verplicht om te waarschuwen dat er beelden worden gemaakt. Er zijn hiervoor verschillende bordjes en stickers te verkrijgen. Aangezien je de indruk wil wekken dat de dummy camera echt is, is aan te raden om een bordje of sticker te plaatsen.

Spullen registreren
Je kunt ook voorbereidingen treffen voor als het, ondanks al je voorzorgsmaatregelen, toch een keer misgaat. Zo heeft de politie de app Stop Heling, waarin je al je kostbare spullen kunt registreren aan de hand van foto's en serienummers. En er is de politiesite DNA Profiel Sieraden, die je kunt gebruiken om een beschrijving vast te leggen van unieke juwelen zoals trouwringen.

Vaak worden gestolen spullen terug gevonden. Als jouw geregistreerde laptop erbij zit, kun je hem terugkrijgen. Sommige verzekeraars hebben zelfs een sticker die je op je voordeur kunt plakken en waarop staat dat je inboedel geregistreerd is. Zo schrik je inbrekers af.

Laatste tip
Ook al ga je even naar tante Sjaan om de hoek: ramen dicht, licht aan en deur op slot.
Zorg dat alles goed is afgesloten. Laat je vooral niet leiden door die rotzakken van inbrekers. Ga gewoon lekker op familiebezoek en maak het gezellig.