Hypotheek voor ZZPérs

Hypotheek voor ZZPérs

hypotheekzzpBent u een zzp’er en op zoek naar een koopwoning? Dan was het lastig om in uw situatie een hypotheek met NHG af te sluiten. Sinds 1 december is deze regeling versoepeld en hebben zzp’ers meer mogelijkheden. Welke?

Bij veel zzp’ers die een woning willen kopen kan de vlag uit. Tot nu toe moest u minimaal drie jaar actief zijn als zelfstandige om voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in aanmerking te komen. Sinds 1 december is twaalf maanden als zelfstandig ondernemer vaak al voldoende om een dergelijke hypotheek af te sluiten.

U moet daarvoor wel uw toetsingsinkomen laten vaststellen. U komt hiervoor in aanmerking als u voor uw bedrijfsactiviteiten nog geen drie IB-aangiftes heeft gedaan.

Toetsingsinkomen

Het toetsingskomen is uw gemiddelde inkomen over de drie laatste kalenderjaren. Uw inkomen mag een combinatie zijn van inkomsten uit een dienstbetrekking én uit uw onderneming. Eventuele inkomsten uit een uitkering tellen niet mee.

Heeft u in het laatste jaar minder verdiend dan uw gemiddelde inkomen? Dan gelden de inkomsten uit het laatste jaar als uw toetsingsinkomen. Om uw toetsingsinkomen te bepalen is ook het lopende boekjaar van belang. Uw huidige inkomsten mogen niet te veel afwijken van het gemiddelde inkomen.

Kosten vaststelling

Het vaststellen van uw toetsingsinkomen bedraagt 250 euro (excl. btw). Als uw aanvraag compleet is, duurt de vaststelling ervan maximaal vijf dagen. U weet dus vrij snel waar u aan toe bent op basis van uw inkomen als ondernemer. Daarnaast moet u nog wel voldoen aan een BKR-toets en een taxatierapport van de woning overleggen.

Meer weten?

Bent u zzp’er en wilt u een huis kopen? We adviseren u graag over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie.