Een goed pensioen begint vandaag

Een goed pensioen begint vandaag

pensioen2017

Bij veel ondernemers regeert de waan van de dag. Tijd om nu al aan het pensioen te denken is er nauwelijks. Het merendeel van de ondernemers schuift dit probleem voor zich uit. Maar een goed pensioen begint vandaag. Welke mogelijkheden heeft u?

Een goed pensioen begint vandaag. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw pensioen op te bouwen. Door op tijd met een pensioenvoorziening te beginnen, bouwt u voldoende vermogen op voor later. Dat is niet alleen een zorg minder, u kunt ook ongestoord uw aandacht blijven richten op uw bedrijf. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij.

Pensioen in eigen beheer

Kon een directeur-grootaandeelhouder (dga) in het verleden nog een pensioen in eigen beheer opbouwen, sinds 1 januari is dit niet meer mogelijk.

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer is het sowieso niet mogelijk om een pensioen op te bouwen in eigen beheer. Via de Oudedagsreserve mag u jaarlijks een bepaald percentage van uw winst aftrekken. Hierdoor betaalt u minder belasting. Met het totaal afgetrokken bedrag moet u na uw pensioendatum wel een lijfrente aankopen bij een verzekeraar. Deze liquiditeiten moeten op dat moment wel voorhanden zijn.

Opbouw via pensioenfonds

De Belastingdienst ziet in sommige gevallen een dga ook als werknemer van een bedrijf. Is dat ook in uw geval, dan kunt u deelnemen in het hetzelfde pensioenfonds als uw werknemers. De grondslag voor het pensioen is dan uw salaris. Deze vorm is ook te combineren met het opbouwen van een eigen aanvullende pensioenregeling.

Bent u zzp’er en zelfstandig ondernemer dan wordt u niet gezien als werknemer en kunt u niet deelnemen aan een pensioenfonds. In dat geval kunt u bijvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij jaarlijks een bedrag opzijzetten voor pensioenopbouw via lijfrente of een belegging.

Bancaire lijfrente

U kunt ook fiscaal voordelig een kapitaal opbouwen, bijvoorbeeld met een bancaire lijfrente. Daarbij heeft u twee mogelijkheden: een oudedagslijfrente (aanvulling van pensioen tot aan uw overlijden) of een tijdelijke oudedagslijfrente (aanvulling tot aan uw AOW-leeftijd). U bepaalt zelf de hoogte van uw inleg op een speciale spaar- of beleggingsrekening. U kunt kiezen uit sparen, beleggen of een mix van beide mogelijkheden.

Veel ondernemers sparen of beleggen privé met als doel vermogen op te bouwen voor het pensioen. Bij deze vorm bent u zeer flexibel. U mist echter wel de fiscale voordelen. Met het opgebouwde bedrag moet u rond uw pensioendatum wel een lijfrente aankopen.

Verkoop bedrijf

Na jaren van hard werken kan uw bedrijf in de loop der jaren meer waard zijn geworden. Bij verkoop van uw bedrijf kunt u de meerwaarde gebruiken voor uw pensioen. De hoogte van uw kapitaal is afhankelijk van de marktsituatie op dat moment. En kan dus ook lager uitvallen dan verwacht.

Meer informatie over pensioenopbouw die past bij uw persoonlijke situatie? Wij denken graag met u mee.