Bescherm uw bedrijfsgegevens

Bescherm uw bedrijfsgegevens

ransomeware

‘Open geen mail van onbekenden’. Medio mei ontvingen veel werknemers een soortgelijke mail van hun afdeling ICT. Een ransomware-aanval dreigde bij bedrijven belangrijke gegevens te beschadigen, met grote gevolgen. Hoe kunt u uw bedrijfsgegevens beschermen?

Het WannaCry-virus. Tot de aanval van half mei hadden nog weinig mensen van dit computervirus gehoord. Het virus dook in veel landen op en richtte in veel bedrijfsnetwerken de nodige schade aan. Dit virus verspreidt zich meestal via mail en valt onder ransomware of gijzelsoftware. Het virus versleutelt bestanden in uw systeem en ‘gijzelt’ uw bestanden. Tegen betaling worden deze geblokkeerde bestanden weer vrijgegeven.

Update Windows

Hoe wapent u zich als ondernemer het beste tegen de dreiging van het WannaCry-virus? Op de eerste plaats is het belangrijk dat u de laatste update van Windows hebt geïnstalleerd. Is dat nog niet gedaan, dan is het raadzaam om dat zo snel mogelijk te doen.

Microsoft voerde na de aanval in mei belangrijke wijzigingen in de software door. De nieuwste versie van Windows 10 is bestand tegen aanvallen van ransomware. Oudere versies van Windows zijn nog wel kwetsbaar.

Back-up, antivirus en verdachte links

Wat kunt u nog meer doen om ransomware buiten de deur van uw bedrijf te houden? Let op: geen enkele methode is honderd procent waterdicht.

  • Maak regelmatig een back-up van uw belangrijkste bestanden. Het liefst een reservekopie compleet los van internet en uw bedrijfsnetwerk. Ransomware tast namelijk ook uw USB-schijven, netwerk en Cloud-diensten aan.
  • Installeer antivirussoftware en malware-scanners. Deze herkennen en blokkeren ransomware, zoals het WannaCry-virus. Zorg ook voor een firewall, dit houdt ongewenste aanvallen en ransomware buiten uw bedrijfsnetwerk.
  • Open geen verdachte links in e-mails van onbekende afzenders. Ransomware is vaak handig weggewerkt in Word- of pdf-bestanden.
  • Is uw software toch nog ‘gegijzeld’ door ransomware? Via sites als nomoreransom.org is nog een ontsnapping mogelijk. Volg de instructies op site.