Belastingaangifte 2016

Belastingaangifte 2016

aangifte2017

Uiterlijk 1 mei moet uw belastingaangifte over 2016 binnen zijn bij de Belastingdienst. Vult u zelf uw aangifte in, vergeet dan niet dat bepaalde kosten (deels) aftrekbaar zijn. U loopt anders belastingvoordeel mis!

Veel mensen maakten de afgelopen tijd van de gelegenheid gebruik om hun bestaande hypotheek over te sluiten naar een nieuwe lening met een lagere rente.

Hypotheekkosten

Voor het oversluiten van uw hypotheek heeft u kosten betaald, zoals afsluitkosten, advies-, taxatie- en notariskosten. Misschien was er in uw geval sprake van een boeterente. Deze zogeheten financieringskosten zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. De betaalde hypotheekrente voor uw eigen woning is standaard aftrekbaar.

Premie verzekeringen

De premies die u betaalt voor bepaalde verzekeringen zijn (voor een deel) aftrekbaar. U moet hierbij denken aan de premies voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.


Het is belangrijk om deze premies op uw aangifte in te vullen, anders loopt u het belastingvoordeel mis. Dat voordeel is afhankelijk van de belastingschijf waarin u valt. Over een eventuele uitkering van een van deze verzekeringen betaalt u overigens wel belasting.

Snelle reactie

Sinds enkele jaren komt de Belastingdienst met een snelle reactie op uw aangifte. Vult u uw belastingaangifte in maart in. Dan ontvangt u zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Bent u pas in april in de gelegenheid om uw aangifte in te vullen? Ook dan probeert de Belastingdienst u voor 1 juli te berichten over uw aangifte, maar het kan ook later worden.

Voorlopige aanslag

Heeft u een voorlopige aanslag over het lopende jaar ontvangen? Controleer dan eerst of uw gegevens kloppen. Is dat niet het geval of verandert op korte termijn iets in uw persoonlijke situatie, neemt u dan contact op met de Belastingdienst.