Let it snow! – Wat is gedekt?

Haal de sneeuwschoenen en sleeën maar uit de kast want onze wereld is weer prachtig bedekt met sneeuw. We houden allemaal wel van een beetje sneeuwpret, maar dit extreme weer brengt vaak ook veel schadeclaims op de autoverzekering met zich mee. Weet jij wat jouw verzekering dekt bij schade door winterse omstandigheden of een sneeuwbalgevecht?

De weg op tijdens gevaarlijke omstandigheden (code rood)

Bij extreem slecht weer kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven. Bij code rood word het je afgeraden de weg op te gaan, door bijvoorbeeld extreme gladheid. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen treft mag je gewoon de weg op en is er ook dekking op de autoverzekering.

Let op! Zorg ervoor dat je altijd alle ramen goed zichtbaar maakt, je kan namelijk wel een boete krijgen door rijden met slecht zicht. 

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden bij winters weer niet verplicht. In tegenstelling tot andere landen (zoals Duitsland, Noorwegen, Zweden) kan je in Nederland geen boete krijgen wanneer je zonder winterbanden de weg op gaat. 

Rijd je in een land waar winterbanden verplicht zijn en raak je betrokken bij een verkeersongeval? Dan kan je mede aansprakelijk worden gesteld voor de schade, ook al is het ongeval niet jouw schuld. De verzekeraars daar stellen dat je grof nalatig bent geweest door het rijden zonder winterbanden.

In Nederland speelt dit verder geen rol. 

Sneeuwballen gevecht en slippartijen

Gooit jouw buurkind moedwillig een sneeuwbal tegen je auto waardoor er schade is ontstaan? Dan is de schade gedekt op een allrisk (volledig casco) dekking. Let hierbij wel op dat er een terugval in schadevrije jaren zal plaatsvinden waardoor de premie kan stijgen. Heb je de gegevens van de veroorzaker kunnen achterhalen? Dan kan de verzekeraar de schade verhalen waardoor er geen terugval in schadevrije jaren zal zijn.

Ontstaat er een situatie waarbij de auto slipt en je bijvoorbeeld tegen een boom aanrijdt, dan is er dekking op een allrisk (volledig casco) dekking. Ook hier is er een terugval in schadevrije jaren van toepassing.

Tips om vorstschade te voorkomen

  • Zet de auto niet op de handrem bij vorst, deze kan hierdoor vastvriezen.
  • Neem slotenspray mee om een bevroren slot te ontdooien.
  • Zorg voor een goede ijskrabber in je auto. Voor onvoldoende zicht kun je een boete krijgen. Ontdooi bevroren autoruiten niet met warm of heet water. De autoruiten kunnen daardoor barsten!
  • Controleer de autoruiten op sterretjes. Bij vorst kunnen deze groter worden en kan de ruit barsten.
  • Smeer de deurrubbers in met een laagje zuurvrije vaseline of talkpoeder. Zo voorkom je dat de deuren vastvriezen.
  • Laat tijdens het krabben van de autoruiten je motor niet stationair draaien, hierdoor slijt deze sneller.

Meer weten? Bel of mail ons gerust, we helpen je graag!

Bron: Schade door winters weer | Consumentenbond