Tweede noodpakket voor bedrijven

Tweede noodpakket voor bedrijven

Vele bedrijven merken de gevolgen van het coronavirus wel degelijk in hun portemonnee. Hiervoor kunnen zij een forse compensatie krijgen vanuit de overheid. Het bedrag hiervoor is afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf, maar dit kan oplopen tot een bedrag van 20.000 euro voor drie maanden.

Dit tweede economische steunpakket is al eerder ten sprake gekomen in de Tweede Kamer. Hiermee willen zij bedrijven ondersteunen die hard zijn getroffen door de corona-maatregelen. De eerder besproken gift van 4000 euro blijkt voor veel bedrijven niet genoeg te zijn om de betaling van de vaste lasten door te kunnen zetten zonder de omzet die zij maken.

De verwachting is dat binnen enkele maanden dit noodpakket 2.0 in elkaar is gezet. De uitgetrokken tijd hiervoor zal langer zijn dan het voorgaande pakket, zo kan er vooraf beter gecontroleerd worden. Zo moeten zelfstandigen die inkomensondersteuning aanvragen binnenkort ook het inkomen van hun partner doorgeven. Dit hoefde de afgelopen drie maanden nog niet.

Zelfstandigen

Als zzp’er kan je de komende maanden bij hun gemeente aankloppen voor een uitkering als je inkomen door de coronacrisis onder het bijstandsniveau is gedoken. Het inkomen van alleenstaanden wordt aangevuld tot maximaal 1.050 euro netto en voor gehuwden en samenwonenden tot maximaal 1.500 euro netto.

Wel wordt deze steun afhankelijk van het inkomen van de partners van zelfstandigen. Is dat inkomen hoger dan het sociaal minimum, dan heb je als zzp’er geen recht op een uitkering.

Loonkosten

Dat betekent dat werkgevers na 1 juni geen boete van 50 procent van de loonkosten meer hoeven te betalen als zij tot twintig werknemers ontslaan en gebruikmaken van loonsubsidie (de NOW-regeling). De subsidie zelf, die werkgevers in het tweede pakket vanaf 6 juli kunnen aanvragen, moet altijd worden terugbetaald bij ontslag, dat verandert niet.

Als een werkgever twintig of meer mensen ontslaat zonder overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad, dan moet de subsidie worden terugbetaald plus een boete van 5 procent over de totale loonsubsidie van al het personeel.

NOW regeling

De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien dalen door de crisis. Wanneer je een omzetdaling hebt van minimaal 20 procent, kom je als bedrijf in aanmerking voor deze regeling. Afhankelijk van de omzetdaling van het bedrijf, kan er tot maximaal 90 procent van de loonkosten vergoedt worden.

Meer weten over de NOW regeling en verschillende maatregelen met betrekking tot het coronavirus? Kijk even op www.stargroup.nl/corona. Of neem gerust contact met ons op

Deel dit bericht:

Plaats een reactie