Coronavirus en jouw zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

In Nederland vergoedt de basisverzekering de reguliere zorg voor de behandeling van het coronavirus. Ook wanneer u in thuisquarantaine zit en zorgkosten maakt. Let er wel op dat deze kosten eerst worden verrekend met het eigen risico.

Wordt een preventieve controle op het coronavirus vergoedt?

Je huisarts bepaalt of dit nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan worden de kosten ervan vergoedt door de basisverzekering. Houd er rekening mee dat de kosten onder het eigen risico kunnen vallen.

Ben ik verzekerd als ik naar het buitenland ga?

Controleer eerst het reisadvies van je bestemming via het ministerie van Buitenlandse Zaken!

Ga je naar een gebied dat als veilig wordt gezien (groen of geel reisadvies)? Dan kan je gebruik maken van de vergoedingen van de basisverzekeringen. Dit geldt ook wanneer je al op je reisbestemming bent, of plots het reisadvies verandert.

Raak je op reis zelf, of een van je reisgenoten besmet? Aanvullende verzekeringen kunnen soms de kosten vergoeden van het extra vervoer en verblijf.

Heb je een oranje of rood reisadvies? Dan is de kans groot dat er geen (volledige) dekking is, en kan je geen gebruik maken van vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen. Ben je al op je bestemming, en verandert op dat moment het reisadvies? Dan kun je wel gebruik maken van je aanvullende verzekering.

Let op: de basisverzekering vergoedt maximaal het Nederlandse tarief van de zorgkosten die je maakt. Maak je gebruik van de European Health Insurance Card (EHIC)? Dan wordt de vergoeding bepaald door de regels van het land waar je de zorg krijgt.

Maak je gebruik van de vergoedingen vanuit een aanvullende dekking? Houd er dan rekening mee dat er een maximaal aantal dagen verblijf kan gelden.

Heb je onverwacht hulp of zorg nodig in het buitenland? Neem dan eerst contact op met de alarmcentrale voordat je (zorg)kosten maakt!

Is quarantaine in een buitenlands ziekenhuis vergoedt?

Ja, maar de basisverzekering dekt enkel maximaal het Nederlandse tarief. Heb je een aanvullende verzekering? Dan wordt acute, noodzakelijke zorg 100% vergoedt. Dit geldt niet wanneer je naar een gebied gaat met een negatief reisadvies.

Is quarantaine buiten het ziekenhuis vergoed?

Dit wordt niet vergoedt, tenzij jij of je reisgenoot het coronavirus heeft.

Coronavirus
Meer informatie over Corona?

Door het Coronavirus hebben wij en vele andere partijen in Nederland verschillende maatregelen genomen. Om jou goed op de hoogte te houden met alle veranderingen hebben wij een nieuwe pagina op onze website staan die wij goed up to date houden.

Ga naar pagina